Airco installeren

Bij Aircohuis Benelux koop je zogenoemde ‘Airco doe-het-zelf’ pakketten. Deze pakketten zijn zo samengesteld dat alles aanwezig is voor een juiste installatie. Zo worden de leidingen, stuurkabels en bijvoorbeeld de stroomkabel standaard meegeleverd. Hierdoor is het mogelijk al het voorbereidende werk al zelf uit te voeren. In Nederland is het niet toegestaan om de airco zelf in werking te stellen. Dit moet gebeuren door een f-gassen gecertificeerde monteur. Door het voorbereidende werk alvast uit handen te nemen bespaar je uiteraard veel op de installatiekosten!

Inbedrijfstelling door Aircohuis Benelux

Het is mogelijk je airco in bedrijf te laten stellen door Aircohuis Benelux. Binnen een straal van 25 kilometer van Oirschot (Noord-Brabant) kunnen wij u in contact brengen met monteurs die de installatie controleren, vacumeren en in bedrijf stellen. Zelf zorg je dat de montage al is gedaan voordat onze monteur de installatie in bedrijf komt stellen. Kosten hiervoor bedragen gemiddeld €200 inclusief BTW.

EEN BINNEN- EN BUITENELEMENT (SPLIT-UNIT AIRCO) MOET GEACTIVEERD WORDEN DOOR EEN GECERTIFICEERD BEDRIJF

Niet iedereen mag en kan een split airconditioning activeren. Een split airco systeem valt namelijk onder de F-gassen verordening, wat betekent dat de inbedrijfstelling moet worden uitgevoerd door een F-gassen gecertificeerd bedrijf.

Hoe installeer ik een split unit airco

Het ophangen van een split airco kan je zelf doen. Let op: het in werking stellen van het apparaat mag echter alleen worden uitgevoerd door een erkend installateur. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan. Lees voor het installeren altijd de instructies van de fabrikant!

STAP 1. INSTALLEER DE BINNENUNIT

Positie bepalen

  • Bedenk waar je de binnenunit wil plaatsen. Probeer hierbij direct zonlicht en warmtebronnen te vermijden. Vermijd ook gas- of stroomleidingen in de muur. Controleer dus goed waar deze zitten. Dit doe je heel eenvoudig met een leidingzoeker.
  • De binnenunit moet rondom minimaal 15cm vrij zijn van leidingen én minimaal 2 meter boven de vloer worden gemonteerd. Een binnenunit moet op minstens 1 meter afstand van stroom- of verbindingskabels (voor televisie, radio, camerasystemen, intercoms of telefoons) en antennes worden geplaatst. De elektrische ruis uit deze bronnen kan namelijk storingen in je airconditioner veroorzaken.
  • De muur moet natuurlijk stevig genoeg zijn om het gewicht van je binnenunit te kunnen dragen.

Bevestig de montageplaat

  • Als je bepaald hebt waar de binnenunit geplaatst moet worden, bevestig je de montageplaat of -beugel op de binnenwand. Houd de montageplaat tegen de muur en gebruik een waterpas. Zo hangt de plaat gegarandeerd recht. Teken de boorgaten met potlood op de muur en boor vervolgens twee gaten. Steek nylon pluggen in de gaten en schroef de plaat aan de muur met schroeven.

Boor de gaten

  • Maak vervolgens een gat in de muur waar je de leidingen door naar buiten kunt geleiden. Waar je moet boren, kun je op basis van de opening in de montagebeugel heel makkelijk zien. Houd hierbij trouwens wel rekening met de lengte van de buis en de afstand die deze nodig heeft om de buitenunit te bereiken.
  • Boor vervolgens een gat van binnen naar buiten; een gat dat ruim genoeg is voor de leidingen. Zorg, in verband met afwatering, dat het gat genoeg afschot heeft naar de buitenkant toe.
  • Plaats daarna een flexibele flens in het gat.

Controleer elektra

  • Controleer de elektrische aansluitingen. Til het voorpaneel van het apparaat en verwijder de deksel. Zorg ervoor dat de draden zijn aangesloten op de schroefklemmen en dat ze vervolgens overeenkomen met het diagram in de gebruiksaanwijzing.

Afdichten van leidingen

  • Dicht de leidingen daarna af en geleid de leiding van de binnenunit dóór de muur. Buig de leidingen zo min mogelijk. Op die manier werkt je airco namelijk het beste.
  • Snijd een stuk van een PVC-buis af en zorg ervoor dat dit stuk 6mm korter is dan de lengte van het gat. Plaats de dop van de PVC-buis op het einde hiervan en plaats de buis in het gat van de wand.
  • Bind de koperen leidingen, de stroomkabels en de afvoerpijp samen met isolatietape. Plaats de afvoerbuis op de bodem, zo behoud je een vrije doorstroming van het condens, en bevestig de pijp aan de binnenunit.
  • Voer de gebonden leidingen en kabels door het gat in de muur en zorg ervoor dat de afvoerleiding het water afvoert op een geschikte plek.

Bevestig de binnenunit

  • Bevestig de binnenunit aan de montageplaat door de unit tegen de montageplaat aan te drukken.

STAP 2. INSTALLEER DE BUITENUNIT

Bepaal de plaats

  • Kies een goede plek om de buitenunit te installeren. Dat wil zeggen: Niet in de buurt van drukbezochte, stoffige of warme gebieden, op minimaal 3m afstand van een radio- of televisieantenne en met minimaal 30cm vrije ruimte rondom.

Zorg voor een stevige ondergrond

  • Leg een betonnen plaat of betonnen tegels op de grond en zorg voor een vlak niveau.
  • Plaats de buitencondensor bovenop deze verstevigde ondergrond en gebruik rubberen demping onder de ‘voeten’ van het apparaat. Zo worden trillingen geminimaliseerd. Is er geen stabiele ondergrond aanwezig? Dan kun je ook gebruik maken van een buitenbeugel waar je de unit aan op kunt hangen.

Sluit de elektra aan

  • Sluit nadat je voor een stevige ondergrond hebt gezorgd de elektrische draden aan. Verwijder hiervoor de deksel en raadpleeg vervolgens het elektrisch schema in de gebruiksaanwijzing. Sluit de draden precies aan, zoals in het schema staat. Bevestig de kabels met een kabelklem en sluit de klep weer.

Buitenunit vastmaken

  • Je kunt de buitenunit altijd nog even vastmaken aan de ondergrond als je dat prettig vindt. Bevestig hiervoor de leidingen met klemmen op de muur en verzegel het gat in de muur door er purschuim in te spuiten.